Fjällgården - från 1900-talet till idag

Fjällgården har länge varit en välbesökt destination för människor som har varit i behov av avkoppling och semester. Fjällgårdens pensionatverksamhet startade i början av 1916 och än idag bedrivs verksamheten fast i en annan form och med en annan ägare, numera heter det hotell Fjällgården och är ett av de största hotellen i Åre.

Det är många turister som uppskattar att besöka ett hotell som har en intressant historia. Idag i Sverige är det många som är historieintresserade och gillar att läsa på och förkovra sig kring det hotell man ska besöka. För den som är intresserad av historia så finns det mycket intressant att läsa på om Fjällgården. År 1916 så drogs den första elektriciteten till Fjällgården, vilket var relativt tidigt. Det var Fjällgården själva som gick in med kapital för att det skulle dras in elektricitet till gården. Några år senare fick även gården sin första bil, vilket även detta var relativt tidigt. Bilen användes framförallt på grund av att mamman på gården var i behov av vård på sjukhus och behövde kunna färdas från Fjällgården in till sjukhuset i Östersund. Med anledning av att bilen ligger uppe på en höjd var det tungt för motorn att ta sig ända upp till hotellet. År 1891 kom den första bensindrivna bilen till Sverige och år 1921 köptes Fjällgården in sin första bil av märket Ford. År 1923 fick gården tillgång till en telefon, cirka 40 år efter att det första telefonnätet installerades i landet.


Våfflor på Fjällgården

I mitten av 1950-talet blev Fjällgården känt för sin våffelservering. Våffelserveringen var mycket välbesökt, då ordet spreds snabbt om de välsmakande våfflorna. Våffelstugan var i drift väldigt länge och samtidigt som serveringen fanns, så hyrde Fjällgården ut rum och stugor till turister som ville koppla av och njuta av livet i fjällen. Det var inte bara svenskar som besökte gården, utan människor från flera olika länder. Kvinnan som serverade våfflorna hette Karin och det är inte en underdrift att säga att hennes våfflor var mycket populära.

Fjällgården blev en populär rekreationsort för storstadsbor

Det var tidigt under 1900-talet som boende i de större städerna i Sverige började resa upp till Åre. 1910 så invigdes hotell Fjällgården officiellt av den svenska prinsen, i samband med att bergbanan i Åre invigdes. Till skillnad från idag så var Åre vid denna tidpunkt framförallt en rekreationsort på sommaren för turister som ville uppleva naturen och den friska luften, till skillnad från den avgastunga luften i städerna. Det dröjde fram till 1930-talet som människor började bo på Fjällgården för att åka alpint. Men det har även under årens lopp gått att utöva flera olika typer av idrotter på Fjällgården, bland annat så anlades tidigt en tennisbana. Senare på 1900-talet, närmare bestämt 1991 så hölls det en särskild högmässa med friluftsinriktning på Fjällgården. Gudstjänsten leddes av pastor Lek från Klövsjö Socken i Jämtland. En liknande gudstjänst med friluftskaraktär hölls på Fjällgården i början av 2000-talet, även denna gång under medverkan av Bengt Lek från Klövsjö.